zaterdag 20 november 2010

Met helikopter naar de stad
















Foto links: v.l.n.r. achter: Luc, Pol, Daphne, Floor, Nina, Bo en Joy. Voor: Hasret, Yana, Hannah, Laura en Britt.
Foto rechts: v.l.n.r. achter: Shaline, Job, Lennart, Yannick, Floor en Peter Paul. Midden: Juul, Savannah, Robin en Sietske. Voor: Bibi, Mick en Martijn - foto's door Erna Buist


Dromen over de toekomst
Met helikopter naar de stad

Hoe ziet onze stad er over 40 jaar uit? Het Stadsblad heeft het gevraagd aan kinderen van groep 8 van basisschool Aquamarijn in de Waalstraat in Den Bosch. Droom mee met de 27 leerlingen over het jaar 2050.

Door Erna Buist
’s-HERTOGENBOSCH - Hoe zullen de scholen er in de toekomst uit zien? Yana van Limpt en de zusjes Bo en Bibi Disco denken dat er touchscreen tafelbladen komen. Laura de Rooij en Pol Timmer willen voor iedereen een eigen laptop en Pol voorspelt het einde van het ouderwetse schoolbord. Robin Leermans ziet de scholen het liefst groen geverfd: “Dat vind ik mooier dan onze school.”
Britt Damen, Luc Coenen en Daphne Houkes willen grote I-pads en Thijs Boeren verwacht dat computers op spraak zullen werken: “Dan hoef je niet meer te typen.” Hasret Cicekdemir gaat een stapje verder: “Onderwijs krijg je via hologrammen.” Mick van Houten wil voetbalkooien op de schoolpleinen.
Over vervoersmiddelen hebben ze veel nagedacht. Savannah Batens verwacht scooters die kunnen vliegen. “Met een helikopter naar het centrum”, mijmert Lennart Smit. Bo: “Auto’s mogen alleen onder schooltijd rijden, na schooltijd niet meer want dan willen de kinderen naar buiten. Het is alleen wel ingewikkeld om dat goed te regelen.”

Shaline van Valkenburg heeft genoeg van hard rijdende scooters en verlangt meer veilige speelplekken. Tanisha Pronk gelooft dat auto’s water als brandstof zullen gebruiken en Thijs voorziet zelfdenkende auto’s: “Ze rijden achter elkaar, aangestuurd in het wegdek. Politie is niet meer nodig want boeven kunnen dan niet meer vluchten met auto’s.” Pol ziet auto’s het liefst onder de grond rijden en Hasret verwacht dat auto’s in 2050 kunnen zweven.
Van Floor Smeets mogen alleen fietsers en voetgangers in het centrum en Juul Snijder denkt dat er meer treinen komen. Joy Breukers: “We gaan minder fietsen, er komen meer auto’s want de mensen worden luier.” Peter Paul Heering wil overal rode fietspaden. Mick droomt over brommers met speciale wielen die je kunt kantelen zodat ze plat liggen. “Dan kunnen ze als hovercrafts over het water.”
Thijs: “De rivieren worden grote betonnen bakken met rechte wanden zodat er nooit meer overstromingen komen. Eronder komen ondergrondse wegen voor auto’s. Hasret wil grote bruggen over de zeeën waar treinen over rijden, en tunnels onder de zee waar auto’s doorheen kunnen.
Natuur en het milieu krijgen ook aandacht van de leerlingen. Joy vindt dat de waterplassen moeten worden schoongemaakt: “Er zitten dode vissen in.” Bo wil meer speelruimte voor honden en voor kinderen. Nina van Lent: “Alles gaat op zonne-energie en er is geen vervuiling.” Britt hoopt dat alles milieu- en kindvriendelijker wordt.

Hasret verwacht meer milieuvervuiling. Joy: “Er komen minder bomen, want er is hout voor papier nodig. Er komt minder natuur. Wel komen er meer insecten uit het buitenland maar die gaan hier dood omdat er minder natuur is.”
Tanisha: “We gaan meer recyclen voor hergebruik.” Floor Lubeck verwacht dat de mensen meer gaan nadenken over hoe het beter kan: “Ze maken betere afspraken en die komen ze ook na.” Juul wil meer speeltuinen voor de kinderen. Hannah van Heerbeek: “Er is minder rotzooi op straten en pleinen.” Yana wil schonere straten zonder kauwgom en Floor Smeets wil grote parken, zodat de kinderen veilig kunnen spelen.

Hoe moet het stadsgezicht er uit zien? Lennart: “De stad wordt mooi met veel mooie winkels. Kapotte gebouwen worden vernieuwd.” Nina en Joy denken dat alle gebouwen hoger worden. Joy: “Net als de Twin Towers.”
Sietske Verhoeven denkt dat Den Bosch op New York gaat lijken, met hoge flatgebouwen. Floor Smeets wil geen saaie flatwijken en Mick bekijkt het praktisch: “Bovenop flatgebouwen komen sportvelden met hekken eromheen.”
Peter Paul en Yana willen meer winkelruimte. Yana: “De pleinen zijn moderner. Er moeten meer beroepsopleidingen komen en een modeacademie.” Hannah wil nieuwe, grotere betaalbare huizen. Hasret: “De steden moeten we in de toekomst onder de grond gaan bouwen, als verschillende kleine dorpjes.”
Joy: “De Sint Jan moet worden afgemaakt, het is geen gezicht al die steigers.” Yannick van der Heijden wil meer winkels. “De Muzerije wordt in de toekomst nog groter, ik zit er nu op drummen.” Martijn wil liever in Amsterdam wonen: “Vanwege Ajax en ook omdat ik Amsterdam mooier vind dan Den Bosch.”
Pol wil beweging in gebouwen: de daken kunnen open en in torens komen grote woonkoepels die onafhankelijk van elkaar rond de toren kunnen draaien, “zodat je zelf je uitzicht kunt kiezen. En kunstwerken bewegen veel meer dan nu, elektronisch aangestuurd, met vonken. Stille schilderijen worden verleden tijd, alle kunst gaat bewegen.”

Luc heeft ook ideeën over kunst: “Die maak je in driedimensionale hologrammen. Zo kun je de Put op de markt herstellen, iedereen kan hem aan alle kanten zien terwijl hij er niet echt staat. Zulke kunst neemt minder ruimte in.” Kunst mag van hem ook op touchpads gemaakt worden,“alleen kun je er dan geen geld meer mee verdienen, omdat er geen echt origineel meer bestaat.”
Vrije tijd en sport zijn ook geliefde onderwerpen. Pol droomt van ruimtevakanties: “ In 2050 kan dat al voor € 299,99.” Yana wil een keer per jaar een fashion-week. Peter Paul wil betere voetbalvelden met hoge hekken, “zodat je niet steeds de bal hoeft te zoeken. Er komen bordjes bij voetbalvelden: ‘hier je hond niet uitlaten’.”
Lennart verlangt een mooier stadion, Martijn meer voetbalvelden en Sietske wil robots die voor je werken: “Dan hoef je zelf niet zoveel te doen.” Yannick wil een grotere HipHop in Duketown en het EiffelTowerstadion moet mooier worden. “En ik wil meer basketbalvelden.”
Gaan we anders met elkaar om in de toekomst? Pol: ”Ik denk dat de misdaad erger wordt, maar dan via computers en door hackers.” Joy verwacht dat de mensen luier worden en Thijs denkt dat de grenzen tussen landen vager worden en steeds minder nut hebben.

Floor Lubeck: Er komt meer vrijheid, minder regels.” Pol verwacht dat overleden mensen de ruimte in worden geschoten en in hun grafkist blijven rondzweven in het heelal.
Hoe denken de leerlingen over hun eigen toekomst? Yana kiest voor een draaiend huis op een rotonde, “maar wel met een grote tuin.” Nina wil modeontwerpster worden en in een mooi huis in de lucht wonen.
Bo wil later naar Afrika, om daar kinderen te helpen. “Dan kom ik terug en vertel in ons land een geïnspireerd verhaal over wat daar gebeurt, daar wil ik ook boeken over schrijven.”

Tanisha wil werken met bedreigde diersoorten en wereldreizen maken. “Na mijn carrière wil ik op een boerderij wonen met veel dieren om me heen.” Britt wil in haar werk creatief zijn als nagelstyliste, modeontwerpster en kapster.
Ook Laura wil modeontwerpster worden: “Dan wil ik een grote winkel in de stad.” Pol wil in verschillende huizen wonen in verschillende steden, voor de afwisseling. “Ook een huis in een koepel onder water, en een op het platteland.”
Hannah wil later zelf kinderen en ze wil werken in de kinderopvang met kleine kinderen. Martijn wil autohandelaar worden en Bibi wil thuiswerken als dierenmasseur: “Daarvoor hoef ik niet zo’n groot huis maar wel een grote tuin.”
Job wil gitarist worden in een band en hij wil een eigen studio. Hij ziet het al levendig voor zich: “Die moet helemaal rood worden, met een grote kamer, een paneel achter glas en een opnameruimte.”


Dit artikel is gepubliceerd op 15 oktober 2010 in het 40-jarig jubileummagazine van het Stadsblad 's-Hertogenbosch (dé Weekkrant.nl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers