zaterdag 20 november 2010

Wervelwind heet CCC

foto Erna Buist - Jacky Goossens op het CCC-kantoor

Wervelwind heet CCC

Er waait een vriendelijke wervelwind door de stad die organisaties, ideeën en creativiteit bij elkaar brengt. Die wind heet ‘City Change Center’ (CCC) en wil de leefbaarheid in Den Bosch vergroten. Het CCC wil alle mensen die met hele goede ideeën rondlopen, net even dat extra duwtje geven waardoor hun plannen werkelijkheid worden.

“Wij proberen, samen met anderen, van onderaf dingen voor elkaar te krijgen”

Door Erna Buist
's-HERTOGENBOSCH - Misschien is de naam CCC nog niet bij iedereen bekend, toch hebben veel Bosschenaren er al mee te maken gehad. Zo hebben in de Gestelse Buurt 300 bewoners mee kunnen praten over wat ze wilden in hun buurt. Daar zijn diverse plannen uitgerold. Ook over Boschveld startte een Breed Overleg, met diverse resultaten zoals het tegenhouden van de sloop van waardevolle oude panden en ideevorming over de toekomst van Boschveld/Waterkwartier.
Jacky Goossens, directeur van CCC: “Wij proberen, samen met anderen, van onderaf dingen voor elkaar te krijgen. Te luisteren naar ‘wat wil die stad, wat willen de mensen in de wijken’.” Goossens benadrukt dat het CCC geen politieke kleur heeft. “Wij zijn onafhankelijk, neutraal terrein. We zijn er voor het belang van de mensen in de wijk, om de dromen van die mensen als het enigszins kan een stukje waar te maken.”
Zo kreeg het CCC diverse partijen bij elkaar om de interculturele verschillen bij Bossche voetbalverenigingen gezamenlijk op te lossen. “We proberen met het ‘Voetbalplatform’ voor elkaar te krijgen dat mensen naar elkaar luisteren en samen oplossingen zoeken. Iedereen is het er over eens dat je de voetbalverenigingen hierin niet alleen kunt laten staan.”

Cultureel jongerencentrum
Een ander voorbeeld is het cultureel jongerencentrum, een plan dat door jongeren in samenwerking met diverse Bossche organisaties aan de CCC-tafel is ontstaan. “Eind vorig jaar hadden we de opzet klaar. Nu ligt het plan bij de gemeenteraad.” Goossens is heel enthousiast over het project: “Ik kom jongeren tegen die zo creatief zijn, zo slim, zo daadkrachtig en wijs. Dat is fantastisch, daar kan ik echt van genieten. Van mij zouden jongeren nog meer aan zet mogen komen.”
Op 2 november organiseert het CCC samen met ‘Basta!’ voor de tweede keer de ‘Dag van de Dialoog’, op verschillende plekken in de stad. Het doel hiervan is te stimuleren dat mensen met verschillende culturele achtergronden meer begrip krijgen voor elkaars standpunten en ideeën, door met elkaar in dialoog te gaan. “We hopen dit jaar op 50 dialoogtafels met pakweg 8 deelnemers per tafel. Terwijl samen wordt gegeten, krijgt onder leiding van een gespreksleider de dialoog vorm. ” Wie mee wil doen kan zich aanmelden bij het CCC.
Het CCC werkt samen met tientallen Bossche organisaties, ‘kernpartners’. Om even een greep te doen: bewonersverenigingen, culturele en cultuurhistorische instellingen, het onderwijs, welzijnsinstellingen, woningbouwcorporaties, de overheid, het bedrijfsleven, architectenbureaus en nog veel meer.

Samenwerkingsverbanden
“Onze kernpartners leveren allemaal een bijdrage. Dat kan om geld gaan, maar ook door een locatie of materiaal beschikbaar te stellen, of door op andere manieren te helpen.” Het CCC wil dat deze organisaties elkaar steeds meer op gaan zoeken, dat ieder over zijn eigen grenzen heen gaat kijken en bewust gaat samenwerken. “De kunst is te kunnen zien waar je eigen kracht ophoudt en de kracht van een ander begint.” Het eigenlijke doel is dat het CCC zichzelf door al die samenwerkingsverbanden in de toekomst overbodig maakt.
De Bossche architect Aart Wijnen is de inspirator en grondlegger van het CCC. “Zijn droom is een leefbare stad, een stukje paradijs op aarde, gedragen door de mensen zelf. Zo hebben tijdens ‘Creatieve Piramides’ honderden Bosschenaren meegedacht over wat er met de Zuid-Willemsvaart moest gebeuren. Dit heeft een schatkist aan ideeën opgeleverd.” Het positieve en sprankelende gevolg hiervan was de oprichting van het City Change Center.

www.cccs-hertogenbosch.nl

Dit artikel is gepubliceerd op 15 oktober 2010 in het 40-jarig jubileummagazine van het Stadsblad 's-Hertogenbosch (dé Weekkrant.nl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers