zaterdag 20 november 2010

‘Makers’ betoveren de stad


foto Erna Buist - v.l.n.r. Joost van Pagée en Romijn Conen


‘Makers’ betoveren de stad

Kille woonblokken, verpauperde wijken of saaie straten? Laat de 450 kunstenaars van het Bossche Makershuis er maar op los. Met een onbevangen blik, een uitdagend gevoel voor schoonheid en met veel liefde voor mensen pompen ze nieuwe creatieve energie in de stad. Weg met de stoffige dufheid, leve de kleurige inspiratie die de omgeving betovert en mensen in beweging zet.

“we willen kunst onderdeel laten zijn van de Bossche samenleving”

Door Erna Buist
’s-HERTOGENBOSCH - In de Hambaken aan het Wielsem, op nummer 142, staat één huis dat er anders uitziet. Dit is een project van het Bossche Makershuis (BMH), een ‘makerskamer’. Het is een inloophuis voor de buurt en kraamkamer voor talloze creatieve ideeën om de wijk aantrekkelijker en leefbaarder te maken. Het huis is aan alle kanten open en licht. De schutting in de achtertuin is verdwenen en een ongewoon kunstwerk siert de stenen tuinmuur. Een reusachtige, zelfontworpen houten tuinbank is onder kunstzinnige begeleiding knap beschilderd door kinderen uit de wijk.
Binnen zitten de kunstenaars Romijn Conen en Joost van Pagée, twee van de drie kerncoördinatoren van het BMH. Het enthousiasme van beiden spat eraf. Spraakwaterval Pagée: “We willen kunst onderdeel laten zijn van de samenleving, door zichtbaar te worden in de omgeving en de wijken in te trekken. Juist om doelgroepen aan te spreken die dat niet gewend zijn. De woningbouwcorporaties vragen om een creatieve inbreng in de wijk, omdat ze hebben gezien dat kunstenaars (‘makers’) een positieve energie in de wijk kunnen brengen.”
Zo verzorgden de makers in de Hambaken op Zirkoon 7 de aankleding van een buurtpand van Wijkonderneming Hambaken. Conen: “Onze opdracht was ‘geef het pand een huiselijke uitstraling, zodat het voor iedereen toegankelijk is en waarbij de wijkbewoners zich op hun gemak voelen’. Voor de inrichting hebben wijkbewoners tientallen stoelen uit hun woonhuizen afgestaan aan de kunstenaars, om ze te laten schilderen.”
Een ander project in de Hambaken, is ‘De Keet’, waar de makers samen met vrijwilligers vier schaftketen van de Wijkonderneming opknappen en de creatieve inrichting verzorgen van een werkplaats, een vergaderruimte, een jongerenruimte en een mobiele ‘Eet-Keet’ met keuken waar wijkbewoners creatief en gezellig kunnen kokkerellen.
Pagée: ”We merken dat er steeds meer opdrachten komen, bijvoorbeeld van de woningbouwcorporaties. De vraag of Community-art een meerwaarde heeft is dus weer helemaal actueel. Met het Centrum voor Beeldende Kunst organiseerden we afgelopen juni tijdens de Week van de Bossche Makers een discussieavond over Community-art. Daarbij konden oudere kunstenaars aan jongere kunstenaars over hun ervaringen vertellen. Dat was heel inspirerend.”

Samenwerking
Het BMH werkt samen met verschillende maatschappelijke en culturele instellingen, de gemeente en de woningbouwcorporaties. Behalve aan het Wielsem zijn er ook makerskamers in Boschveld en in de Bartjes. Ook is er een expositieruimte en er zijn ateliers voor 60 (jonge) makers uit alle kunstdisciplines. Het BHM zorgde samen met de ABS (Atelierbeheerstichting) ervoor dat leegstaande gebouwen, bijvoorbeeld in Boschveld, konden worden gebruikt als ateliers. De makers opereren niet alleen in Den Bosch, maar richten zich op heel Brabant. Zo lopen er al projecten bij het Tilburgse Textielmuseum.
Conen is de oprichter van het BMH, dat in 2008 van start ging. Pagée: “In 2002 waren we al actief in de stad. We hadden al een netwerk en werkten samen. Er kwamen steeds meer jonge kunstenaars en de aanwas groeit nog steeds. Nu hebben we een bestand van 450 kunstenaars die freelance inzetbaar zijn voor projecten.”
Conen: ”Bewonersgroepen die een kunstproject willen, kunnen dat bij ons aanvragen. Wij willen samen met hen een plan maken, met financiële hulp van het gemeentelijke BIG-potje (Bewoners Initiatief Gelden). Ook zijn nieuwe kunstenaars welkom om zich aan te melden in ons netwerk. Op onze website staat een inschrijfformulier.”

Op www.hetbosschemakershuis.nl staat een overzicht van alle andere makersprojecten.

Dit artikel is gepubliceerd op 15 oktober 2010 in het 40-jarig jubileummagazine van het Stadsblad 's-Hertogenbosch (dé Weekkrant.nl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers