vrijdag 15 mei 2009

Jonge voetbaltijgers los in West (22 april 2009)

copyright foto: Olaf Smit
22 april 2009

Jonge voetbaltijgers los in West

Spanning en plezier bij finale KNVB-straatvoetbal

Sportiviteit en een hoop lol kenmerkten op woensdag 22 april de beslissende rondes van het jeugdtoernooi uit Den Bosch-West. Op het Johan Cruyff-court aan de Kooikersweg speelden vijf teams met een inzet alsof hun leven er van af hing. De kampioen gaat door naar de districtsfinale op 27 juni in Eindhoven. Het doel is de landelijke eindstrijd op 4 juli in Amsterdam.

door Erna Buist
Den Bosch - Voetballen, dat kunnen ze in West. Het zijn spannende uurtjes deze zonnige woensdagmiddag, nu Den Bosch voor het eerst toneel is van de KNVB-competitie straatvoetbal. Naarmate de strijd vordert stijgt het adrenalinegehalte van de toeschouwers. Opgewonden geschreeuw langs de lijn, vurige aanmoedigingen en gejuich bij elk doelpunt. Hier heerst het wijkgevoel, iedereen kent elkaar en het publiek leeft van harte mee. Tussen de vrolijke kreten schalt muziek uit de cd-speler.

"De jongens kennen elkaar uit de wijk en van school", bevestigt Larry van Ommen. Hij is sinds twee jaar gymleraar op school en medewerker van BOS, een organisatie voor sportstimulering. "Ruzie tussen de kinderen komt in deze wijk best vaak voor, maar nooit heel erg." Van Ommen organiseert buitenschoolse activiteiten, waarvan dit toernooi er een is. Op deze finaledag is het terrein door de KNVB extra professioneel opgetuigd met vlaggen, borden, wandreclames. Ook nam de voetbalbond de ballen en de speciale doeltjes mee.

Het speelterrein, dat in 2008 is geopend, ziet er pico bello uit en is speciaal ingericht voor straat- en buurtvoetbal: midden in de wijk, veilig en gezellig. Het veld is aangelegd volgens de formule van de Johan Cruyff Foundation, een non-profit organisatie die kinderen op een gezonde manier samen wil laten buiten spelen.

De doelen zijn vandaag op kindermaat: slechts een meter hoog en drie meter breed. Het kunststof speelveld is een pleintje, stukken kleiner dan een gewoon voetbalveld. En ook geen elf, maar vier spelers per team in het veld.

De deelnemende kinderen zitten in groep 7 en 8 en komen uit de wijken Kruiskamp en Schutskamp. Alleen West? Doet de rest van de stad dan niet mee? Van Ommen - die zelf ook voetbalt, topklasse zaalvoetbal: “Deze keer wel, voetbal is echt nummer één in deze wijk. Maar we willen dat volgend jaar ook andere wijken mee doen. Dit gaan we het komende jaar promoten."

Helaas kan maar één ploeg met de overwinningsbeker aan de haal gaan en dat is team Boschveld. De andere vier clubs (Paus 1, FC Bekkers, Paus 2 en FC 't Mozaïek) slikken hun teleurstelling manmoedig weg.

Voetbaltalent

Scheidsrechter Jean-Marie Musirimu is docent aan De Kruisboelijn en ook BOS-medewerker. Hij staat in het veld als een kalme rots in de branding tussen de wervelende jochies die met hun elastieken benen flitsend om de bal vechten. De scheids grijpt zo min mogelijk in, het spel moet vooral van de kinderen zelf blijven. "Er zitten begaafde voetballertjes tussen. Als ze er hard voor werken kunnen ze ver komen." Musirimu volgde sportopleidingen in zijn geboorteland Burundi en in China. "In West is voetbal een dominante sport, we willen daarom ook andere sporten aanbieden. Nu zijn we bezig basketbal te promoten." Hij speelt zelf ook basketbal.

Nynke Bakker van de KNVB is bij het hele toernooi aanwezig om een oogje in het zeil te houden. "Er is een verschil tussen jongens en meisjes bij het voetballen. Jongens zijn fanatieker, willen presteren, 'meedoen is winnen' . Meisjes doen het meer voor de gezelligheid, voor de sociale contacten. Sommige meisjes zijn wel fanatiek - je ziet dat die dan ook verder komen in de competitie." Vlak voor het eind speelt toch ineens een meisje mee, als invalster. Ze doet niet voor de jongens onder.

De kinderen, vele met Arabisch klinkende namen, hebben het duidelijk naar hun zin. Sommigen hangen fanatiek over de borden langs de lijn (hier en daar kukelt er een overheen) om hun kameraden aan te moedigen. Anderen rennen op en neer langs het veld om maar niks te missen of om ballen te rapen. Op de grasvelden rondom spelen ook kleinere kinderen, iedereen is er.

Firat Katkay doet ook mee en heeft veel voetbalhelden, al is Cristiano Ronaldo wel zijn favoriet. Mitchell Teulings en Samet Uluman van FC Mozaïek denken dat hun team misschien wel gaat winnen. Aan het eind van de middag wacht hen, net als vele anderen, een teleurstelling. Maar volgend jaar proberen ze het - als echte voetbaltijgers - natuurlijk gewoon opnieuw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers