zondag 17 mei 2009

Vandaag geen spruitjes (11-09-2008)

11 september 2008

Vandaag geen spruitjes

Het project ‘Kleurrijk Brabant Werkt’ bood op 11 september een iftar aan: de maaltijd die gedurende de vastenmaand Ramadan door moslims genuttigd wordt direct na zonsondergang. Een iftar met 140 bezoekers om op z'n Brabants te polderen over de multiculturele samenleving, waarbij je al netwerkend je zakken vult met visitekaartjes. En je kunt er ook nog heerlijk bij eten.

door Erna Buist
Den Bosch - Het sprookje van 1001 nacht bij de entree. Een betoverend Arabisch tafereel met veel kleur en bedwelmend gouden schittering, waarin de aanwezigheid van prinses Scheherazade niet zou misstaan. Terug in de Brabantse werkelijkheid: in de Bois-le-Duc zaal van het provinciehuis, met een kleurrijk palet aan nationaliteiten. Achter elk gezicht schuilt een verhaal.
Sophie Ngo Nlend, voorzitster van het Promotieteam Vluchtelingenjongeren in Tilburg: “Ik vertrouw op mijn doorzettingsvermogen, intuïtie en kracht.” Zij studeert in het laatste jaar bij Fontys maatschappelijk werk en dienstverlening en is al aan het netwerken om straks haar droombaan te krijgen: ziekenhuis-maatschappelijk werk. “Het vinden van een stage lukte me wel. Als allochtoon heb ik daarbij geen problemen ondervonden. Wel omdat de instellingen waar ik stage liep, soms anders werkten dan wij op de opleiding leerden.” Ze heeft wel een tip voor allochtone jongeren: “Durf jezelf te zijn, laat zien wat je kunt en leer van de feedback die je krijgt. Als je dichtslaat, kunnen andere mensen je niet helpen. En sta vooral open voor de wereld om je heen.”
De avond vorderde, de magen knorden ...maar de zon was nog niet onder. De Ramadan is daarin leidend. En eerst moest er gewerkt worden: door de jongeren, tijdens een beroepskeuzespel waarin promotieteams tegen elkaar streden om de titel 'Beroepskeuze-expert'. Gedeputeerde Onno Hoes reikte de prijs uit.

Dromen


Wie denkt dat allochtone jongeren geen ambities hebben? Zij dromen er van om iets van hun leven maken. Ook om anderen daarbij te helpen. Osman Çifçi is student sociaal-cultureel werk, voorzitter van de Turkse jongerenvereniging 'Diyalog' en voorzitter van Promotieteam Pashja van Koning Willem 1 College. Hij streeft naar een eigen buurthuis voor de Turkse jeugd in Den Bosch-West. Daar zijn toch al buurthuizen, raakt de Turkse jeugd dan niet nog verder geïsoleerd? “Dat is waar, maar om beter te kunnen integreren, hebben ze een plek nodig waar ze zich geaccepteerd voelen en bijvoorbeeld rustig huiswerk kunnen maken,” aldus Çifçi.
Weegt de behoefte om eerst rust in de wijk te krijgen dan zwaarder dan de ambitie tot integratie? “Dat is helaas zo, ja. Het is een gevoelig intercultureel proces dat in stappen genomen moet worden. Het probleem is, dat we dat bijna niet uitgelegd krijgen aan de wethouder.”
Eindelijk: we mogen aan tafel! Tussen de harirasoep en de muntthee raak ik in gesprek met mijn tafelgenote Virma Durinck-Lourens, oorspronkelijk afkomstig uit Curaçao. Een doortastende persoonlijkheid. Ze richtte in 2007 de stichting Diversiteit & Techniek op om een bijdrage te leveren aan integratie en aan het vergroten van arbeidsparticipatie. De stichting wil dat meer meisjes een bèta georiënteerd vakkenpakket gaan kiezen en later een studierichting of functie in de techniek. Zij heeft daarvoor een programma ontwikkeld, waaraan 75 meisjes van een tweede klas VMBO in Eindhoven gaan meedoen. Ook besteedt dit project veel aandacht aan de ouders.
Het is deze avond zonneklaar: 'Kleurrijk Brabant Werkt' is een project dat lééft, beweegt en nog lang niet is uitgewerkt.


Project ‘Kleurrijk Brabant Werkt’ ontvangt structureel subsidie van provincie
Noord-Brabant. Met verschillende activiteiten proberen de deelnemers aan het
project de beeldvorming rond allochtone jongeren op een positieve manier
beïnvloeden. 'Kleurrijk Brabant Werkt' wordt uitgevoerd door 'Palet', een
organisatie in Brabant met kennis en ervaring op het gebied van diversiteit en
integratie. Dit doet zij in samenwerking met PSW, een ontwikkelings- en
adviesbureau op de arbeidsmarkt, die mensen met een kwetsbare positie aan het
werk probeert te krijgen én houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers