zondag 24 mei 2009

Meelwormen als delicatesse voor de fijnproever (21 mei 2009)















Marian Peters van het bedrijf Bugs Organic Food
foto's Erna Buist


21 mei 2009

door Erna Buist

Helvoirt - Als het aan onderneemster Marian Peters ligt krijgen karbonaadjes, koteletjes en kippenpootjes concurrentie van sprinkhanen en keverlarven. In tweederde van de wereld zijn deze insekten dagelijkse kost. Nu wij nog.

Peters is de ’spin in het web’ tussen onderzoekers aan de universiteit in Wageningen, producenten en afnemers. In amper drie jaar tijd ontstond een solide samenwerkingsverband om de markt te bestormen. Peters is klaar voor een charmeoffensief richting consument en op 14 mei werd dat beloond met een Innovatie Award van het MKB (de organisatie voor het Midden- en Kleinbedrijf). Peters: "Ze zeiden 'dit is echt een vernieuwing, hier kunnen we wat mee doen'."

Meelwormen worden ze genoemd, maar dat klopt eigenlijk niet. Het zijn geen wormen maar piepjonge larfjes van kevers en ze groeien met duizenden tegelijk in kleine donkere kratjes. “Dit is hun natuurlijke manier van leven: ze verstoppen zich graag in donkere hoekjes. Je kunt de kistjes hoog opstapelen als een soort varkensflat.”

Deze voedselproductie neemt nauwelijks landbouwgrond in beslag. "De meelwormen zetten 80% van hun voedsel om in eiwitten. Dit kan bijdragen aan de oplossing voor de wereldvoedselcrisis." Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit betaalt mee aan extra onderzoek. Ook investeerders Agro & Co, provincie Noord-Brabant en de Rabobank ondersteunen het inititatief.

Het proces van eitje tot kever neemt in totaal tien weken in beslag, maar de larven worden geoogst voordat zij zich gaan verpoppen. Als de meelwormen groot genoeg zijn - ze zijn dan ongeveer twee centimeter - zet de kweker de kistjes in de koeling. De diertjes zinken daardoor in een soort diepe winterslaap. “Dat doen ze ook als het buiten vriest. We maken gebruik van hun natuurlijke gedrag en habitat, we bootsen hun leefwijze na. De dierenbescherming vindt de behandeling daarom acceptabel.”

De 'oogst' wordt gevriesdroogd en belandt in afgesloten plastic bakjes. Door het vriesdrogen verdwijnt het vocht, de voedingsstoffen blijven over. “Het is heel gezond door de vele eiwitten, mineralen en de juiste vetten. Het is niet alleen steeds populairder in de ‘betere’ horeca, maar ook een welkom voedingsmiddel voor ondervoede ouderen en zieken.”

De horeca reageert enthousiast op de uitdaging om het product te promoten. Op 3 juni gaan 300 koks de uitdaging aan om van deze nieuwe voedselbron iets bijzonders te kokkerellen. De tweede productielijn is het marktaanbod van kant-en-klare hapjes, zoals kebabs en miniquiches. Daarnaast loopt onderzoek om slechts de eiwitten uit de diertjes te halen - zodat er zelfs geen sprake meer is van een insect. Het eindproduct kan bijvoorbeeld verwerkt worden in sportdrankjes.

Behalve meelwormen zijn ook sprinkhanen favoriet: de Egyptische treksprinkhaan. Het zijn flinke jongens, een centimeter of zes. Ze worden gekweekt in geheel afgesloten glazen bakken en eten gras. Hoewel de sprinkhanen gevriesdroogd zijn, zie je duidelijk het koppie en de bolle ogen. Voor de nietsvermoedende consument kan de aanblik even wennen zijn. “We hebben ook garnalen en slakken leren eten. Het zijn meestal de elites die het eerst beginnen met dit soort vernieuwingen.” Jongeren zijn volgens Peters ook een enthousiaste doelgroep: "Ze houden van iets nieuws en vinden het leuk om het uit te proberen."

Meelwormen zijn krokant; ze doen denken aan popcorn en hebben een licht nootachtige smaak. En dat zelfs al zonder enige toevoeging. "We experimenteren ook met voedselvarianten voor de meelwormen. Normaal krijgen ze zemelen, en wortels voor het vocht." Door ze verschillende voedingsstoffen aan te bieden hoopt Peters variaties in smaakeffecten te bereiken.

Commercieel en sensationeel 'fun'snoep dat van insecten gemaakt is, vindt Peters flauwekul. "Daar willen we niet aan meedoen. We willen serieuze en volwaardige voeding produceren van hoge kwaliteit."

Nu is het nog zoeken naar een leuke naam voor het product. "Alle suggesties zijn welkom."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers